Voorwaarden

Voor een belastingvrije uitkering van de bankspaarhypotheek gelden de volgende voorwaarden:

- U heeft een eigen woning en een eigenwoningschuld.

- De spaarrekening of het beleggingsrecht is geblokkeerd en mag alleen worden vrijgegeven voor aflossing van de eigenwoningschuld.

- Minimaal 15 jaar of tot uw overlijden moeten er elk jaar bedragen zijn overgemaakt op de spaarrekening of naar de beheerder van het beleggingsrecht.

- Het hoogste bedrag dat in een jaar wordt overgemaakt op de rekening mag niet meer bedragen dan tien maal het laagste bedrag (de zogenoemde bandbreedte).

- De behaalde rente of het behaalde rendement blijft binnen de spaarrekening of het beleggingsrecht.

- De spaarrekening is ondergebracht bij een bankbedrijf volgens de Wet op het financieel toezicht (Wft). De beleggingsrekening is ondergebracht bij een beleggingsinstelling volgens de Wet toezicht beleggingsinstellingen (Wtb). 

Vrijstellingen

Op het moment dat u de spaarrekening of het beleggingsrecht gebruikt om de eigenwoningschuld af te lossen, kijkt de Belastingdienst of aan bovenstaande voorwaarden is voldaan.

 

- Heeft u gedurende ten minste 15 jaar een bedrag ingelegd en voldoet u aan de overige vereisten, dan is de uitkering tot € 36.800 (2016) vrijgesteld van belastingen.

- Heeft u gedurende ten minste 20 jaar een bedrag ingelegd en voldoet u aan de overige vereisten, dan is de uitkering tot € 162.000 (2016) vrijgesteld van belastingen.

- De vrijstelling is nooit hoger dan het bedrag aan eigenwoningschuld dat u aflost.

- Ontvangt u meer dan de vrijstelling, dan betaalt u inkomstenbelasting (box 1-tarief) over het rentebestanddeel in het gedeelte boven de vrijstelling.

 

De vrijstellingen worden jaarlijks geïndexeerd.

Direct in contact komen?
Wij bellen u graag terug!

Bedankt, we bellen u zo spoedig mogelijk.