Wat is een beleggingshypotheek?

U lost bij een beleggingshypotheek niet direct af op de hypotheek maar belegt om aan het einde van de looptijd met het opgebouwde kapitaal de hypotheek af te lossen. Beleggen kan via een levensverzekering of via een beleggingsrekening.

Beleggen via een levensverzekering

De maandelijkse premie die u betaalt, wordt belegd in een levensverzekering. De hoogte van de uitkering van de levensverzekering aan het einde van de looptijd is afhankelijk van de netto beleggingsresultaten. In de levensverzekering kunt u ook een dekking tegen overlijden afspreken.

Voordelen:

- U lost niet direct af op de hypotheek, waardoor de hoogte van de aftrekbare rente gedurende de looptijd gelijk blijft (geldt alleen voor hypotheken afgesloten vóór 1 januari 2013).

- Heeft u een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) als levensverzekering, dan bouwt u onder voorwaarden belastingvrij vermogen op in box 1.

- Door te beleggen zou u een hoger rendement kunnen behalen dan door te sparen.

Nadelen:

- De beleggingshypotheek kent hoge kosten in de eerste jaren. Hierdoor is de waarde opbouw in de eerste tien jaar lager.

- Het beleggingsrendement is variabel.

- Het is onzeker of uw belegging aan het einde van de looptijd genoeg heeft opgeleverd om de hypotheek mee af te lossen.

- Heeft u een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW), dan bent u gebonden aan fiscale regels. Hierdoor bent u minder flexibel.


Rechtstreeks beleggen via een beleggingsrekening

U stort geld op een beleggingsrekening. Dit kan eenmalig bij aanvang, of periodiek gedurende de looptijd. Uw stortingen worden gebruikt voor de aankoop van bijvoorbeeld aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. Tegen overlijden wordt apart een overlijdensriscoverzekering afgesloten.

 

Voordelen:

- U maakt maximaal gebruik van stijgende aandelenkoersen.

- U bent flexibeler omdat u zich niet hoeft te houden aan fiscale spelregels.

 

Nadelen:

- U belegt niet belastingvrij, maar betaalt elk jaar 1,2% belasting over uw belegde geld. U heeft wel een vrijstelling.

- Uw inleg wordt belegd. U loopt dus het risico dat uw belegging aan het eind van de looptijd minder waard is dan u nodig heeft om de hypotheek af te lossen.

Direct in contact komen?
Wij bellen u graag terug!

Bedankt, we bellen u zo spoedig mogelijk.