Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Heeft u uw woning deels gefinancierd met een aflossingsvrije hypotheek? Dan betaalt u voor het dit deel maandelijks alleen rente over de hypotheeklening. U bouwt geen vermogen op waarmee u de hypotheekschuld kunt aflossen. U lost niet af en dus blijft uw schuld tijdens de looptijd hetzelfde. Aan het einde van de looptijd of op het moment dat u verhuist, betaalt u de openstaande lening terug aan de geldverstrekker. Hiervoor gebruikt u eigen geld of bijvoorbeeld de opbrengst uit de verkoop van de woning.

Als u een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit ná 1 januari 2013 dan is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Een aflossingsvrije hypotheek afgesloten vóór 1 januari 2013 kunt u wel nog oversluiten naar een andere geldverstrekker. De hypotheekrente blijft dan aftrekbaar. Wel zal de nieuwe geldverstrekker toetsen of de hoogte van de nieuwe aflossingsvrije hypotheek binnen de regels past. 

Voordelen:

- Over het aflossingsvrije deel betaalt u alleen rente. Daardoor heeft u de laagst mogelijke maandlasten.

- U lost niets af, waardoor de rente gedurende de gehele looptijd aftrekbaar blijft. De rente is alleen aftrekbaar als de hypotheek afgesloten is vóór 1 januari 2013.

 

Nadelen:

- U bouwt geen vermogen op omdat u niet aflost.

- Omdat u geen vermogen opbouwt, kunt u de hypotheek aan het einde van de looptijd vaak niet aflossen. De rentelast loopt dan na dertig jaar gewoon door.

- Gaat u met pensioen, dan kunnen uw netto hypotheeklasten stijgen. Mogelijk komt u voor een deel van uw inkomen in een lagere belastingschaal waardoor u minder hypotheekrenteaftrek heeft.

Direct in contact komen?
Wij bellen u graag terug!

Bedankt, we bellen u zo spoedig mogelijk.